Koszyk

×

PODAWANA NA CIEPŁO SAŁATKA Z KURCZAKA Z CYTRYNĄ I Z BOCZKIEM

sałatka

(4 porcje)

1 kurczak karmiony kukurydzą
1 duży kawałek jasnego chleba na zakwasie
3-4 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
1 duża cytryna
200 g wędzonego boczku
50 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
300 ml winogron
1 główka sałaty radicchio
1/2 główki sałaty dębolistnej
ewentualnie ocet jabłkowy

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Dobrze znana sałatka, którą proponujemy w nowym wariancie – na ciepło. Wymieszaj składniki tuż przed podaniem, aby liście sałaty nie zwiędły pod wpływem temperatury. Chrupiący chleb wchłonie cały aromat pysznego sosu.


Podziel kurczaka na duże kawałki • Chleb połam na duże części i przełóż go razem z kurczakiem do żaroodpornego naczynia • Boczek pokrój na grube plastry i ułóż je w naczyniu razem z ząbkami czosnku i rozmarynem • Następnie dołóż umytą i pokrojoną na cząstki cytrynę • Polej wszystko oliwą z oliwek • Posyp solą i pieprzem • Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

Winogrona rozgnieć lub pokrój na duże cząstki, a liście sałaty porwij na spore kawałki • Zmiażdż upieczone w piekarniku ząbki czosnku, a z połowy cytryn wyciśnij sok • Dokładnie wymieszaj składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym, dopraw je solą i pieprzem • Jeśli chcesz, żeby sałatka była bardziej kwaskowa, wyciśnij sok z pozostałych cząstek cytryn; możesz też wlać trochę octu jabłkowego • Na koniec dodaj winogrona oraz liście sałaty, wymieszaj i podawaj danie bezpośrednio z żaroodpornego naczynia.

Więcej podobnych przepisów