Dobrze znana sałatka, którą proponujemy w nowym wariancie – na ciepło. Wymieszaj składniki tuż przed podaniem, aby liście sałaty nie zwiędły pod wpływem temperatury. Chrupiący chleb wchłonie cały aromat pysznego sosu.
Podziel kurczaka na duże kawałki • Chleb połam na duże części i przełóż go razem z kurczakiem do żaroodpornego naczynia • Boczek pokrój na grube plastry i ułóż je w naczyniu razem z ząbkami czosnku i rozmarynem • Następnie dołóż umytą i pokrojoną na cząstki cytrynę • Polej wszystko oliwą z oliwek • Posyp solą i pieprzem • Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Winogrona rozgnieć lub pokrój na duże cząstki, a liście sałaty porwij na spore kawałki • Zmiażdż upieczone w piekarniku ząbki czosnku, a z połowy cytryn wyciśnij sok • Dokładnie wymieszaj składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym, dopraw je solą i pieprzem • Jeśli chcesz, żeby sałatka była bardziej kwaskowa, wyciśnij sok z pozostałych cząstek cytryn; możesz też wlać trochę octu jabłkowego • Na koniec dodaj winogrona oraz liście sałaty, wymieszaj i podawaj danie bezpośrednio z żaroodpornego naczynia.