Koszyk

×

PODSMAŻANE NA SUROWOWO BROKUŁY I KALAFIOR Z KREMEM ANCHOIS

podsmażane brokuły_0

(4 porcje)

1 brokuł
1 mały kalafior
2 cebule szalotki
ok. 100 g masła
sól

KREM ANCHOIS
1 żółtko
4 filety anchois
1 łyżeczka octu z białego wina
75-100 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz

 

PRZEPIS: MALIN BROMAN
ZDJĘCIE: DAVID BACK

Podziel kalafior i brokuł na różyczki ● Obierz szalotkę i pokrój ją na cienkie krążki ● Na średnim ogniu roztop ok. 25 g masła ● Dołóż brokuły oraz kalafior i zapiekaj na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i nabiorą koloru ● Smażąc, dodaj więcej masła ● Posyp obficie solą ● Na koniec dodaj szalotkę i podsmaż ją na chrupiąco.

KREM ANCHOIS: Przełóż do miski wszystkie składniki poza olejem i zmiksuj ● Miksując, wlej olej ● Dopraw solą i pieprzem.

SPOSÓB PODANIA: Ułóż brokuły i kalafior na talerzu ● Wyciśnij krem anchois albo podawaj go w osobnej miseczce.

Więcej podobnych przepisów