Koszyk

×

RAKI Z ZIMNYM POMIDOROWYM DASHI

(4 porcje)

CARPACCIO Z RAKÓW
1 kg żywych raków
100 g koperku
sól
skórka starta z 1 limonki
1 korzeń chrzanu
pasta z fermentowanego rokitnika

POMIDOROWE DASHI
200 ml wody pomidorowej
6 g kombu
10 g ponzu
10 g octu pomidorowego
4 g kuzu
10 g szczypiorku
10 g piklowanej szalotki
20 g łuskanego zielonego groszku
20 g ikry troci

DO PODANIA
olej koperkowy

 

PRZEPIS: KAMIL RACZYŃSKI / WATER & WINE
ZDJĘCIA: MAŁGORZATA OPALA

CARPACCIO Z RAKÓW: Blanszuj raki przez 20 sekund w osolonym wrzątku z koperkiem, a następnie zahartuj w lodzie • Obierz raki i pokrój je w cienkie plastry • Ułóż plastry na pergaminie i lekko zmroź • Wytnij plastry za pomocą pierścienia • Dopraw chrzanem, pastą z fermentowanego rokitnika i skórką startą z limonki.

ZIMNE POMIDOROWE DASHI: Spakuj wodę pomidorową próżniowo z kombu i gotuj sous vide 1 godzinę w temperaturze 60°C • Przecedź, dopraw solą, cukrem, ponzu i octem pomidorowym, a następnie zagotuj razem z kuzu • Wystudź i wymieszaj z drobno pokrojonym szczypiorkiem, piklowaną szalotką, łuskanym zielonym groszkiem i ikrą troci.

SPOSÓB PODANIA: Na środek talerza połóż carpaccio z raków • Polej całość pomidorowym dashi i skrop olejem koperkowym.

Więcej podobnych przepisów