Obierz i posiekaj szalotki i czosnek • Zeszklij je na rozgrzanym na patelni maśle • Wsyp ryż i dobrze wymieszaj • Wlej wino i zagotuj • Obierz dynię i pokrój ją w kostkę • Dodaj ją do ryżu • Wlewaj porcjami bulion i duś, aż ryż będzie al dente • Zdejmij patelnię z ognia i posyp risotto parmezanem • Dodaj masło i dopraw solą oraz pieprzem.
SPOSÓB PODANIA: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C • Podziel kalafior na różyczki i pokrój kapustę • Ułóż je na blasze, skrop olejem, posyp solą i pieprzem • Zapiekaj warzywa, aż się przyrumienią • Posiekaj orzechy laskowe i upraż je na suchej patelni • Przełóż risotto do głębokiej miski • Na wierzchu ułóż kalafior i kapustę • Posyp orzechami i startym parmezanem • Udekoruj posiekaną natką pietruszki.