W razie potrzeby usuń suche końcówki szparagów • Ugotuj szparagi w osolonej wodzie tak, by były miękkie, lecz by środek pozostał jędrny.
KREMOWY SEREK Z DODATKIEM CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO: Posiekaj listki czosnku jak najdrobniej • Wymieszaj je z kremowym serkiem • Dopraw solą i pieprzem • Serek najlepiej przyrządzić co najmniej godzinę przed podaniem. Upraż chleb i podziel kromki przed podaniem.
WINEGRET MUSZTARDOWO-MIODOWY: Ubij miód, musztardę i olej • Dopraw solą i pieprzem • Jeśli chcesz, żeby winegret był słodszy, dodaj więcej miodu. sposób podania: Na półmisku ułóż sałatę mâche i sałatę frillice • Posiekaj cebule oraz rzodkiewki i posyp nimi sałatę • Na wierzchu ułóż szparagi i polej je winegretem • Posyp orzechami • Uprażony chleb posmaruj kremowym serkiem z listkami czosnku niedźwiedziego i podawaj od razu.