Koszyk

×

SAŁATKA SZPARAGOWA Z KREMOWYM SERKIEM

S

(4 porcje)

2 pęczki zielonych szparagów

KREMOWY SEREK Z DODATKIEM CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO
200 g kremowego serka
6-8 listków czosnku
niedźwiedziego
sól
pieprz
4 duże kromki chleba na
zakwasie

WINEGRET MUSZTARDOWO-MIODOWY
1 łyżka miodu
2 łyżki musztardy dijon
150 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz
do podania
2 duże garści sałaty
mâche
1 główka sałaty kruchej
frillice
2 młode żółte cebule
12 rzodkiewek
100 ml orzechów laskowych

 

PRZEPIS: MALIN ANDERSSON
ZDJĘCIE: DAVID BACK

W razie potrzeby usuń suche końcówki szparagów • Ugotuj szparagi w osolonej wodzie tak, by były miękkie, lecz by środek pozostał jędrny. 

KREMOWY SEREK Z DODATKIEM CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO: Posiekaj listki czosnku jak najdrobniej • Wymieszaj je z kremowym serkiem • Dopraw solą i pieprzem • Serek najlepiej przyrządzić co najmniej godzinę przed podaniem. Upraż chleb i podziel kromki przed podaniem.

WINEGRET MUSZTARDOWO-MIODOWY: Ubij miód, musztardę i olej • Dopraw solą i pieprzem • Jeśli chcesz, żeby winegret był słodszy, dodaj więcej miodu. sposób podania: Na półmisku ułóż sałatę mâche i sałatę frillice • Posiekaj cebule oraz rzodkiewki i posyp nimi sałatę • Na wierzchu ułóż szparagi i polej je winegretem • Posyp orzechami • Uprażony chleb posmaruj kremowym serkiem z listkami czosnku niedźwiedziego i podawaj od razu.

Więcej podobnych przepisów