Koszyk

×

Numer 4 (69)

grudzień-luty 2026

28,00 30,00 

Zimowe wydanie magazynu FOOD & FRIENDS zabiera naszych czytelników do Mediolanu, do którego zawitaliśmy po raz drugi – tym razem przy okazji gali The Best Chef Awards. Stolicę Lombardii odwiedziliśmy z naszą ekipą po raz pierwszy w 2018 roku, ale doświadczenie uczy nas, że siedem lat w gastronomii to wieczność. Tym bardziej, że Mediolan był jedną z najbardziej dotkniętych covidem metropolii w Europie i choć wszystkie odwiedzone przez nas podczas pierwszej wizyty lokale przetrwały i maja się dobrze (m.in. Trippa Diega Rossiego), to powstały też nowe. Tak było w przypadku dwugwiazdkowej Andrea Aprea Ristorante, której właściciel i szef kuchni dzisiaj triumfuje. Podobnie było w przypadku stworzonej we współpracy z trzygwiazdkowym szefem kuchni Norbertem Niederkoflerem restauracji Horto, która została wyróżniona zieloną gwiazdką Michelin. Nie mogło nas także zabraknąć w trzygwiazdkowej restauracji Enrico Bartolini al Mudec oraz gwiazdkowych: Secie Antoniego Guidy, Moebius Sperimentale oraz Contraste. Niewątpliwą ciekawostką tego wydania jest gwiazdkowa restauracja wegetariańskiej Joia – przeczytajcie koniecznie nasz reportaż!

Z Mediolanu wracamy do Polski, gdzie zaglądamy do warszawskiej Hali Koszyki, gdzie odwiedzamy BRUT, czyli nowy, ciekawy koncept właścicieli Alewino, który od razu dołączył do naszych Ulubionych Adresów. Odwiedzamy też Roberta Sowę, aby podsumować 10 lat działalności jego N31 oraz zapytać o plany na przyszłość. Z kolei z Arturem Skotarczykiem z poznańskiej gwiazdkowej Mugi oraz założycielami Kury Warzyw rozmawiamy o sukcesie kababów w wersji premium. Zapraszamy również do lektury relacji z naszego urodzinowego wydarzenia w Warszawie oraz tegorocznej gali The Best Chef Awards w Mediolanie.

Zapraszamy do opłacania e-wydań szybkimi płatnościami elektronicznymi Dotpay, które realizowane są automatycznie. Wszystkie zakupione e-wydania dostępne są w zakładce „E-Wydania” w dziale Moje konto.