Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C • Nasmaruj formę do pieczenia dużych muffinów • Cztery zagłębienia w formie wyłóż podwójnymi arkuszami ciasta filo • Za pomocą pędzla posmaruj masłem powierzchnię między arkuszami ciasta, a na koniec całą „foremkę” utworzoną z ciasta filo • Do każdej takiej „foremki” włóż 1/2 plasterka prosciutto i delikatnie wbij po jednym jajku • Następnie ostrożnie wciśnij w każde jajko ser taleggio • Oprósz wszystko solą i czarnym pieprzem • Piecz w środkowej części piekarnika 15-20 minut, aż jajko stężeje i zacznie nabierać ładnej barwy.
(4 porcje)
8 arkuszy ciasta filo,
ok. 15 x 15 cm
2 łyżki roztopionego
masła
4 małe jajka
2 duże plastry prosciutto
lub szynki parmeńskiej
40 g sera taleggio
sól
czarny pieprz
ZDJĘCIA: DAVID BACK