Już od dawna wiadomo, że słone i aromatyczne smaki doskonale komponują się z cebulą i ziemniakami. Pasują również do kalafiora i brokułów. Pasternaki można zastąpić marchewkami. Podawaj warzywa jako dodatek do smażonej lub grillowanej ryby, a także jako jedno z dań szwedzkiego stołu.
PIECZONE ZIMOWE WARZYWA: Obierz cebulki, ziemniaki i pasternaki • Ziemniaki przekrój na pół, a pasternaki pokrój na mniejsze kawałki • Brokuły i kalafior podziel na mniejsze różyczki • Przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia, polej olejem rzepakowym i posyp pieprzem • Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut.
DRESSING Z ANCHOIS: Pokrój cienko anchois • Zetrzyj skórkę z cytryny • Wymieszaj wszystkie składniki • Ważne, żeby w smaku dressingu zachować pożądaną równowagę między anchois a octem jabłkowym • Dopraw dressing czarnym pieprzem.
SPOSÓB PODANIA: Polej warzywa dressingiem z anchois • Podawaj je ze smażoną lub gotowaną rybą.