Aktualności

THERMOMIXobranie - KONKURS

Thermomixobranie start

Mamy jesień! A skoro jesień to… grzyby! Stań w szranki w naszym konkursie, dzieląc się zdjęciami i przepisami na swoje popisowe danie z grzybami w roli głównej. Do wygrania nowy Thermomix – świetne wielofunkcyjne urządzenie!

 

Czytaj więcej...

Midsommar Gourmet Tour

Midsommar Gourmet Tour start0001 1 

Przy najlepszym Food i z najlepszymi Friends świętowaliśmy premierę jubileuszowej 25. edycji naszego magazynu. Przypadła ona w Midsommar, czyli radosne święto związane z letnim przesileniem rodem z Północy. Nasze wydarzenie oplotła więc polsko-szwedzka wstęga, na której transbałtycką interpretację tego dnia zapisali Titti Qvarnström, Jacek Fedde oraz Ernest Jagodziński. 

 

Czytaj więcej...

GÖTuje się!

Goteborg start

W Göteborgu odwiedziliśmy znanego tutaj restauratora Björna Perssona, twórcę kilku wyjątkowych miejsc, które wydają się ciekawie opisywać obraz tego miasta. Od gwiazdkowej restauracji KOKA, poprzez niezwykle popularną Familjen z niezwykle prawdziwą kuchnią zachodu Szwecji, po najnowszy koncept Björna, czyli Spisa Matbar, gdzie serwuje się kuchnię w stylu śródziemnomorskim, podlaną, a jakżeby inaczej, skandynawską nutą.

 

Czytaj więcej...

Folwark Wąsowo

Folwark Wasowo start

W podróży do Folwarku Wąsowo nie chodzi o zaledwie pięćdziesięciokilometrowy dystans dzielący go od Poznania, lecz o czas, który się tu zatrzymał. W Wąsowie historia jest bowiem namacalna i zaskakująco obecna – choć nie ma tu dziś koni, to stojąc na dziedzińcu Folwarku, słyszymy niemal ich kopyta stukające o bruk pamiętający drugą połowę XIX wieku. Nie będzie to jednak reportaż o przebogatych dziejach tego miejsca, lecz raczej o spełnionym marzeniu.

 

Czytaj więcej...

Hörte Brygga

Hrte start

U wybrzeży Szwecji, na samym południu Skanii, mieści się Hörte Brygga – wędzarnia Martina Sjöstranda, która szybko okazała się strzałem w dziesiątkę. Nic dziwnego, w końcu serwowane tu dania są pyszne i bezpretensjonalne.

 

Czytaj więcej...

Tajemnice szefów kuchni, czyli gotuj jak PRO! Część III. Makaron

Jadalnia makaron start

W trzeciej odsłonie naszego cyklu „Tajemnice szefów kuchni, czyli gotuj jak PRO” przedłużamy wakacje i wraz z Piotrem Markowskim z poznańskiej Jadalni wybieramy się na jesienną wyprawę do turystycznej mekki, czyli Włoch. W planie mamy spotkanie z prawdziwym panteonem tamtejszych sław – makaronami!

 

Czytaj więcej...

A Nóż Widelec

A Noz Widelec start

Michał Kuter, właściciel i szef kuchni A Nóż Widelec, kończąc technikum gastronomiczne, wiedział, że gotowanie to nie to, czym by się chciał zajmować. Po wakacjach zamierzał rozpocząć naukę w szkole policyjnej. Na szczęście plany pokrzyżował wyjazd do Londynu, dzięki któremu ten utytułowany dziś szef to husarz klasycznej kuchni polskiej w odsłonie restauracyjnej.

 

Czytaj więcej...